Lenyűgöző loft egy öntöde épületében

Ingatlantájoló.hu 2019.11.02 20:37:38

Az indusztriális loftok nálunk még nem nagyon terjedtek el, külföldön azonban sok gyár, raktár, malom vagy egyéb üzem épületében alakítanak ki egyedi hangulatú otthonokat. Ez a fantasztikus lakás, amit mai cikkünkben bemutatunk például egy erdőben, New York államban, egy egykori öntöde épületében kapott helyet.


 

Az érdekesség az, hogy tulajdonosa egy felugró hirdetés formájában talált rá az ingatlanra, amik valljuk be, mindenkit idegesítenek, épp ezért nem is kattintunk rájuk.

Általában így volt ezzel Claire Benoist fotós is, de amikor Brooklyn-i lakáshirdetések között böngészve felugrott egy hirdetés egy a New York-tól északra fekvő Westchester megyében álló ingatlanról, hirtelen el is felejtette, hogy eredetileg egy Brooklyn-i apartmant keresnek férjével, Derek Kilnerrel.

Az öntöde 1890-ben épült, és néhány művész az 50-es években lakássá alakította, Benoist pedig meglátta milyen remek hétvégi ház lehetne belőle, nyugodt környezetben, távol a New York-i nyüzsgéstől.

Rögtön a következő hétvégén el is mentek megnézni a házat, és Benoist tudta: ezt kereste, férje ennél jóval realistább, ő először nem látta a fantáziát egy ilyen ingatlanban, amivel rengeteg munka van.

Ami miatt mindketten beleszerettek az épületbe, az a második emeleti, dupla belmagasságú nagyszoba volt hálófülkével, ahová mindenképp szerették volna az alsó szintről a konyhát felhozni. A helyiség belső falai fehérek, a fapadló pedig sötétbarna volt eredetileg, a falakat melegebb árnyalatú fehérre festették. A padlót halvány szürkére szerették volna, de a korábbi festék alól 3 különböző padló bukkant elő, amelyeknek különbözőségét csak a fekete tudta elfedni, ami mellesleg remek kontrasztot teremt a fehér falakkal.

A szoba fókuszpontja kétségtelenül a kandalló lett, amelynek csöve a teljes belmagasságon át egy kanyarral éri el a mennyezetet. A konyhában pedig a Grigio Trambiserra márvánnyal burkolt konyhasziget a leglátványosabb pont.

A hálószoba a konyha fölötti galériára került, ami kívülről rendkívül mutatós, égetett fa burkolatot kapott. Belülről a legizgalmasabb pontja azonban a belső galéria, ahol egy olvasósarok kapott helyet. Az alsó szint a sötét padló miatt rendkívül sötét volt, ez világos esztrich beton burkolatot kapott, amitől az egész helyiség sokkal világosabb lett.

Mivel az épületet érc feldolgozás céljából építették, rendkívül vastag falai voltak, amik remek állapotban maradtak meg. Ráadásul nem is volt túl drága, így a házaspár úgy döntött, hogy elég nekik egy kisebb Brooklyn-i apartman is, a maradék pénzüket pedig ennek a háznak a megvásárlására és felújítására fordíthatják.

Mielőtt döntöttek volna egy tervezővel és egy kivitelezővel is megnézték a házat, és ők is úgy találták, hogy az épület statikailag rendben van, így érdemes belevágni a felújításba. A külső felújítás nem is vitt el sok pénzt, a tetőt például úgy nézett ki először, hogy teljesen cserélni kell, aztán kiderült, hogy javítható. Az épületgépészeti és belső esztétikai felújítás lényegesen több pénzt elvitt. Az épület külseje mindössze új lépcsőkorlátot és nyílászárókat kapott, amit a teraszokkal együtt mind feketére festettek, így a ház rendkívül karakteres külsőt kapott.

Az elektromos rendszer jelentette a legnagyobb kihívást, ugyanis kiderült, hogy egy másik házból vezették ide illegálisan. Bár a vásárláskor tudtak erről, nem gondolták, hogy mennyi utánajárással jár majd ennek a problémának a megoldása.

A házhoz tartozott egy melléképület is, ami nagyon rossz állapotban volt. Először teljesen el akarták bontani, de végül nem került sokba a felújítása, és egy plusz tárolót kaptak általa.

A felújítással végül belefértek a költségkeretbe, és mindössze 6 hónapig tartott, így egyáltalán nem bánták meg, hogy belevágtak ebbe a projektbe.

Képek forrása: houzz.com

Loft jellegű ingatlanokat elvétve ugyan, de nálunk is találni. Ez az adonyi családi ház egy nagyon szép példa erre.

Még több képért kattintson a fotóra!

Az alpesi nyaralók, mint amilyen ez a márianosztrai üdülő is, kiválóan alkalmasak arra, hogy hasonló, loft stílusú hétvégi házat varázsoljunk belőlük.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások